ОБЕРЕЖНО! ВІРУСНИЙ ГЕПАПИТ А!!!

РЕГУЛЯРНО МИЙТЕ РУКИ!!!!!

Пам'ятка з профілактики вірусного гепатит

Останнім часом серед населення міста Миколаєва реєструється значний підйом захворюваності на вірусний гепатит А. На 10.01.18 року захворіло понад 70 осіб дорослого та дитячого населення.

Населенню необхідно знати:

Вірусний гепатит А - гостре інфекційне захворювання печінки, викликане вірусом. Джерелом інфекції є хвора людина. Інфекція передається через шлунково-кишковий тракт. Основним фактором передачі є насамперед питна вода, а також харчові продукти, овочі та фрукти, котрі вирощені на зрошувальних грунтах.

Вірусний гепатит А вважається сезонним захворюванням, як правило, збільшення випадків захворювання спостерігається в осінньо-зимовий період. У народі його називають хворобою брудних рук.

Вірус гепатиту А досить стійкий у навколишньому середовищі. При кімнатній температурі він може зберігатися до двох тижнів, а при температурі +4 С протягом кількох місяців.

З 1995 року захворюваність на вірусний гепатит А знижується, однак, за даними ВООЗ, щорічно за медичною допомогою звертаються від 70 до 150 тис. осіб. На сьогодні - це одна з найпоширеніших у світі інфекцій.

В Україні за останні 5 років на вірусний гепатит А перехворіло близько 400 тисяч осіб, кожний третій хворий - дитина.

Важливу роль у попередженні виникнення та розповсюдженості гепатиту А відіграє громадська свідомість та дотримання правил особистої гігієни.

Щоб уникнути захворювання фахівці рекомендують:

- воду з нецентралізованих джерел (колодязів, копанок тощо) перед вживанням кип'ятити;

- не використовувати воду із сумнівних джерел;

- не вживати продукти, придбані на стихійних ринках;

- ретельно мити перед вживанням овочі та фрукти;

- дотримуватись технологічного (температурного) режиму приготуввання їжі;

- регулярно мити руки.

- вживати доброякісну питну воду, що подається водопровідними джерелами централізованого та нецентралізованого водопостачання, котрі контролюються.

НЕ ЗАЙМАЙТЕСЯ САМОЛІКУВАННЯМ!!!!

ЗВЕРТАЙТЕСЯ ДО ЛІКАРЯ!!!!!

Кiлькiсть переглядiв: 377

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.